Η ECOELASTIKA διακρίθηκε με το Βραβείο Environmental CSR
στην τελετή των Environmental Awards 2018

Kατηγορία: Organization & Process Innovation/Environmental CSR

Η ECOELASTIKA βραβεύτηκε για τον σχεδιασμό/υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο την προώθηση της έννοιας της αειφορίας στην ευρύτερη κοινωνία

Αθήνα, Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Σε μία ιδιαίτερα εορταστική και αισιόδοξη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά φέτος, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, η τελετή απονομής των Environmental Awards 2018.

Σε μία λαμπρή τελετή στο κτήμα Αριάδνη στη Βαρυμπόμπη, περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι Δημόσιων Φορέων παρακολούθησαν την απονομή βραβείων στις καλύτερες πρακτικές της χώρας για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αειφορία, οι οποίες διακρίθηκαν μέσω αδιάβλητης διαδικασίας, από ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή επιστημόνων και experts σε θέματα περιβάλλοντος. Τα βραβεία διοργανώνει η Boussias Communications και παρουσίασε η δημοσιογράφος Νικολέττα Κρητικού.

Σημαντική ήταν η αύξηση συνολικά των εταιρειών που διαγωνίστηκαν αλλά και των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της βράβευσης σε πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν και υποστηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συνεισφορά επιχειρήσεων και οργανισμών στην εθνική οικονομία και την κοινωνία. Ηχηρά ονόματα επιχειρήσεων από πολλούς διαφορετικούς κλάδους διακρίθηκαν για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους, παράλληλα με λαμπρούς εκπροσώπους μικρομεσαίων ή και μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Δρ. Κάτια Λαζαρίδη, Αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Καθηγήτρια της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένης Οικονομίας, μεταξύ άλλων επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία της «Σήμερα δείχνουμε απτά παραδείγματα, μέσα από τις δράσεις των εταιρειών που βραβεύονται, τα οποία αποδεικνύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς μειώνεται η σπατάλη ακριβών πόρων – πρώτων υλών και ενέργειας, μειώνεται το κόστος διαχείρισης αποβλήτων με την αύξηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και βελτιώνεται η δημόσια εικόνα της επιχείρησης /οργανισμού. Τα βραβεία στοχεύουν να δημιουργήσουν συνθήκες ευγενούς συναγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων με σκοπό την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, καθώς επίσης να αναδείξουν την κοινωνική συνεισφορά επιχειρήσεων, οργανώσεων, ατόμων, στην υλοποίηση δράσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση».

Ενέργειες Εταιρικής Υπευθυνότητας με γνώμονα την Κοινωνία και το Περιβάλλον

Περιβαλλοντικά οφέλη. Προκλήσεις & αντιμετώπιση
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των μεταχειρισμένων ελαστικών τέλους κύκλου ζωής είναι καταστροφική για το περιβάλλον. 2.883.000 τόνοι άχρηστων ελαστικών απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ χρειάζονται 300 χρόνια για να αποσυντεθούν. Όταν καταλήγουν σε σωρούς σκουπιδιών δημιουργούν εστίες μόλυνσης ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς οι καταστροφικές συνέπειες στην ατμόσφαιρα είναι τεράστιες. Μολύνουν και υποβαθμίζουν οικοσυστήματα σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες.

Η ECOELASTIKA είναι ο μοναδικός εγκεκριμένος από την πολιτεία φορέας διαχείρισης των άχρηστων ελαστικών που απορρίπτονται στον Ελλαδικό χώρο, με χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, λαμβανομένων υπόψη πρωτίστως περιβαλλοντικών και οικονομικών κριτηρίων.

Η εταιρική φιλοσοφία της δεν είναι απλώς να συμβάλει στη διαχείριση των απορριπτόμενων ελαστικών. Είναι να ασκεί την επιχειρηματική της δραστηριότητα με τρόπο που να ενδυναμώνει την αξία της εταιρείας απέναντι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, εφαρμόζοντας τεχνολογικές και εμπορικές καινοτομίες, με αξιοπιστία, ταχύτητα και ευελιξία.

Ποιοτικοί στόχοι
Από το 2014 η ECOELASTIKA στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ξεκίνησε δράσεις με στόχο

• Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα οικολογίας με έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη των άχρηστων ελαστικών στο περιβάλλον και τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείριση και ανακύκλωσή τους.

• Την διάδοση των εφαρµογών που προκύπτουν από την ανακύκλωση των άχρηστων ελαστικών, όπως χρήση σε οδοστρώματα, ελαστικά δάπεδα ασφαλείας, αυλές σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό ανακύκλωσης µε οφέλη για το περιβάλλον και την οικονοµία, καθώς και την ενημέρωση του κόσμου για τις χρήσεις των ανακυκλωμένων ελαστικών στους δρόμους και τα πλεονεκτήματα έναντι των συμβα¬τικών σε θέματα ασφάλειας, χωρίς ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση αλλά με μεγάλα οικολογικά οφέλη.

• Την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τα συμβεβλημένα σημεία συλλογής «Πράσινα σημεία». Στόχος είναι όλο και περισσότεροι να επιλέγουν τα «Πράσινα σημεία». για την αντικατάσταση των ελαστικών εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την σωστή διαχείριση μέσω του συστήματος της ECOELASTIKA, συμβάλλοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον τελικό καταναλωτή και το πράσινο βουλκανιζατέρ.

• Την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης και συγκεκριμένα στην επεξήγηση με εκλαϊκευμένο τρόπο (π.χ. αφηγηματικό και βιωματικό παραμύθι) της αναγκαιότητας ανακύκλωσης αλλά και αξιοποίησης των μεταχειρισμένων ελαστικών σε άλλες εφαρμογές μετά το πέρας του κύκλου ζωής των ελαστικών συµβάλλοντας µε αυτόν τον τρόπο σε µία κοινωνία υπεύθυνων πολιτών.

• Την προστασία των παιδιών από τραυµατισµούς κατά την πτώση µε την τοποθέτηση ελαστικών δαπέδων στις αυλές των σχολείων-νηπιαγωγείων.

• Τη δηµιουργία µιας ενεργής κοινότητας φίλων (social media engagement) στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειµένου να ενηµερώνονται οι ίδιοι, αλλά κυρίως, να γίνονται και εκείνοι φορείς των µηνυµάτων της οικολογίας µέσα στα δικά τους δίκτυα.

Δράσεις ΕΚΕ της ECOELASTIKA
H υπεύθυνη λειτουργία της ECOELASTIKA, αντανακλάται στη φιλοσοφία της, αποδεικνύοντας σε κάθε έκφανση των δραστηριοτήτων της την σημασία που αποδίδει στις αξίες που πρεσβεύει η Εταιρική Υπευθυνότητα, ενώ παράλληλα, οι αποφάσεις της διοικήσεως, τεκμηριώνουν τη διαχρονική δέσμευση και τη στρατηγική της εταιρείας, για συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο πλαίσιο των λειτουργιών της.
Επιπροσθέτως, η διαχείριση των ελαστικών αποτελεί τη βασική λειτουργία (core business) της ECOELASTIKA. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι αυτό εξ ορισμού πραγματοποιείται, η ECOELASTIKA εστιάζει και θα συνεχίσει να εστιάζει στην τελική αξιοποίηση και στα αποτελέσματά τους. Στο τελικό δηλαδή προϊόν Ε.Κ.Ε., του οποίου τελικοί αποδέκτες είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό.
Υπερβαίνεται εν τέλει η διαδικασία της διαχείρισης, και θα δοθεί περαιτέρω εστίαση και τα επόμενα χρόνια στην αξιοποίηση των ελαστικών, στα αποτελέσματα με τις τελικές χρήσεις και τις εφαρμογές, με τη διείσδυση σε νέες αγορές και δημιουργία θέσεων εργασίας συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Οι δράσεις που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί
Α. Προγράμματα δωρεάν κατασκευής ελαστικών δαπέδων ασφαλείας από ανακυκλωμένα ελαστικά οχημάτων σε προαύλια σχολείων (δημοτικών και νηπιαγωγείων).
Οι ανάγκες που εξυπηρετεί η δράση κατασκευής ελαστικών δαπέδων ασφαλείας σε σχολεία είναι
1. Με επίκεντρο το παιδί και την ασφάλειά του κατά την πτώση, λόγω έλλειψης υποδομών σε πολλά σχολεία της Ελληνικής επικράτειας, να συμβάλει στην κάλυψη του προβλήματος, στην διάδοση των εφαρμογών και σε άλλους χώρους ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης και να ενισχυθεί η κυκλική οικονομία.
2. Να ευαισθητοποιήσει – ενημερώσει όλους τους πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης αλλά και της επαναχρησιμοποίησης των ελαστικών ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Β. Πιστοποίηση των συμβεβλημένων σημείων συλλογής (βουλκανιζατέρ-συνεργεία) με το σήμα της ECOELASTIKA προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό.
Επιβράβευση του καταναλωτή για την επιλογή του Πράσινου Βουλκανιζατέρ ενισχύοντας μία διαρκή σχέση με την ECOELASTIKA «ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ»

Ποσοτικοί στόχοι
1. Ολοκλήρωσε την κατασκευή ελαστικών δαπέδων σε 43 σχολεία.
2. 3000 σημεία συλλογής απέκτησαν το σήμα «Πράσινο Σημείο» της ECOELASTIKA καθώς και το απαραίτητο προωθητικό υλικό διάθεσης προς τους πολίτες
3. Απέκτησε σημαντικό αριθμό φίλων με τους οποίους κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τους ενημερώνει για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Η ECOELASTIKA στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της, συνεχίζει την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων στην Ελλάδα με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε οικολογικά θέματα και χρήσεις των ανακυκλωμένων υλικών καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης των εμπλεκόμενων μερών.