Η παραλία του Μύρτου είναι η απόδειξη πως «θαύματα» γίνονται μόνο αν βοηθήσουμε όλοι μας!

Η παραλία του Μύρτου είναι η απόδειξη πως «θαύματα» γίνονται μόνο αν βοηθήσουμε όλοι μας!

Η Ecoelastika, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και γνώμονα την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα ανακύκλωσης, συμμετείχε στην δράση καθαρισμού της παραλίας του Μύρτου, που διοργανώθηκε με επιτυχία από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ταυτόχρονη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του δεύτερου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, την ομάδα των δυτών Pirates Divers Club, εκπαιδευτών αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) και πολλών άλλων τοπικών φορέων.

Η παραλία του Μύρτου μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, χρειαζόταν ένα θαύμα ώστε να μπορέσει να αναδείξει τη μοναδικότητά της και αυτό το καλοκαίρι. Και έτσι και έγινε! Περισσότεροι από 150 εθελοντές από την Αθήνα και την Κεφαλλονιά συμμετείχαν στη δράση καθαρισμού, ενώ πάνω από 300 κιλά υλικών και αντικειμένων συλλέχθηκαν από τον βυθό και την ακτή.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των ανακτημένων υλικών από εθελοντές  ενώ συγκεκριμένα ή/και επικίνδυνα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα υλικά, όπως αποτσίγαρα, μικροπλαστικά και ογκώδη αντικείμενα είχαν την αμέριστη προσοχή των εθελοντών μας.

Με τη βοήθεια ομάδα έμπειρων δυτών για τον καθαρισμό του βυθού – τουλάχιστον του βυθού που είναι ορατός από τους κολυμβητές του Μύρτου – συλλέχθηκαν υπολειμμάτων από αλιευτικό εξοπλισμό και πλαστικών συσκευασιών ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συλλογή χρησιμοποιημένων ελαστικών.

Όλα τα απορρίμματα διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν ζυγίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πάτρας.

Η εκτίμηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την ποιότητα του Μύρτου είναι:

  • Είναι μία εξαιρετική και πολύ καθαρή παραλία
  • Οι ποσότητες υλικών που συλλέχθηκαν στην παραλία ήταν τυπικές για καθαρές παραλίες και μικρές σε σχέση με το μέγεθος της παραλίας

  • Η ποιότητα του βυθού κοντά στην ακτή ήταν πολύ καλή

  • Οι ποσότητες των υλικών που συλλέχθηκαν στο βυθό κοντά στην ακτογραμμή της παραλίας ήταν μικρές και εκτιμάται ότι οφείλεται στο πολύ επικλινές του βυθού κοντά στην ακτή. Τα πιθανά υλικά που μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές παρασύρονται αμέσως σε πολύ μεγάλα βάθη και δεν παραμένουν κοντά στην ακτή.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη στήριξη της Coca-Cola Hellas, των ΣΕΔ ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ, ΣΑΝΚΕ, COMBATT και ΕΕΑΑ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του δεύτερου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, την ομάδα των δυτών Pirates Divers Club, εκπαιδευτών αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) και πολλών άλλων τοπικών φορέων.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη