Όταν η Μητέρα Γη μας στέλνει ένα μήνυμα

Η Μητέρα Γη μας προτρέπει ξεκάθαρα να αναλάβουμε δράση. Η φύση υποφέρει. Οι ωκεανοί γεμίζουν με πλαστικό και γίνονται πιο όξινοι. Η ακραία ζέστη, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, καθώς και η περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό που έσπασε ρεκόρ, έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον COVID-19, μία πανδημία υγείας συνδεδεμένη με την υγεία του οικοσυστήματός μας.

Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς αλλαγές στη φύση καθώς και εγκλήματα που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα, όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, μπορούν να αυξήσουν την επαφή και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τα ζώα στα ανθρώπους (ζωονόσος) όπως το COVID-19.

Για κάθε νέα μόλυνση που εμφανίζεται στους ανθρώπους κάθε 4 μήνες, το 75% αυτών των αναδυόμενων ασθενειών προέρχεται από ζώα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δείχνει τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Τα οικοσυστήματα υποστηρίζουν όλη τη ζωή στη Γη. Όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματά μας, τόσο πιο υγιής είναι ο πλανήτης – και οι άνθρωποί του. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας θα βοηθήσει στον τερματισμό της φτώχειας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης. Η δεκαετία του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων σε κάθε ήπειρο και κάθε ωκεανό. Αλλά θα τα καταφέρουμε μόνο αν ο καθένας μας παίξει τον ρόλο του.

Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας περισσότερο από ποτέ, αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ας προάγουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη. Ας γίνουμε μέλος στο παγκόσμιο κίνημα για να αποκαταστήσουμε τον κόσμο μας!

Φροντίζουμε πραγματικά τη Γη;

Ο τρόπος ζωής μας έχει βαθύ αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Οι επιλογές μας έχουν σημασία. Περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνδέονται με ιδιωτικά νοικοκυριά. Οι τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταφορών συμβάλλουν ο καθένας περίπου στο 20% των εκπομπών λόγω του τρόπου ζωής. Από την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε, μέχρι το φαγητό που τρώμε και τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό δράσης και ξεκινήστε με αυτές τις δέκα ενέργειες για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε το προσωπικό μας ενεργειακό αποτύπωμα. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη  διαφορά με μικρές ατομικές κινήσεις.

EARTH DAY CALL TO ACTION: 10 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι

Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσής μας τροφοδοτείται από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ενέργεια χαμηλώνοντας τη θέρμανση και την ψύξη, αλλάζοντας τους λαμπτήρες σας σε LED και τις ηλεκτρικές σας συσκευές  σε ενεργειακά αποδοτικές, πλένοντας τα ρούχα σας με κρύο νερό ή κρεμώντας τα πράγματα για να στεγνώσουν αντί να χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο.

Περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι δρόμοι του κόσμου έχουν ξεχειλίσει από οχήματα, τα περισσότερα από τα οποία καίνε ντίζελ ή βενζίνη. Το περπάτημα ή το ποδήλατο αντί για οδήγηση με αυτοκίνητο θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου — και θα βοηθήσει την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, σκεφτείτε να πάρετε τρένο ή λεωφορείο, και με συνεπιβατισμό όποτε είναι δυνατόν.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων και λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον περιβαλλοντικό σας αντίκτυπο. Η παραγωγή φυτικών τροφίμων έχει γενικά ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί λιγότερη ενέργεια, γη και νερό.

Σκεφτείτε το ταξίδι σας

Τα αεροπλάνα καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, παράγοντας σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μειώνοντας τις πτήσεις σας με αεροπλάνο μειώνετε με γρήγορο τρόπο τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις. Όταν μπορείτε ταξιδέψτε με τρένο ή παραλείψτε εντελώς ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων.

Πετάξτε λιγότερο φαγητό

Όταν πετάτε τα τρόφιμα, σπαταλάτε, επίσης, τους πόρους και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Και όταν τα τρόφιμα σαπίζουν σε μια χωματερή, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτό που αγοράζετε και κομποστοποιήστε τυχόν υπολείμματα.

Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, επιδιορθώστε, ανακυκλώστε

Ηλεκτρονικά, ρούχα και άλλα είδη που αγοράζουμε προκαλούν εκπομπές άνθρακα σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την κατασκευή και τη μεταφορά των αγαθών στην αγορά. Για να προστατεύσετε το κλίμα μας, αγοράστε λιγότερα πράγματα, ψωνίστε μεταχειρισμένα, επιδιορθώστε ό,τι μπορείτε και ανακυκλώστε.

Αλλάξτε την πηγή ενέργειας του σπιτιού σας

Ρωτήστε τον παρόχό σας εάν η ενέργεια του σπιτιού σας προέρχεται από πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο. Εάν είναι δυνατόν, δείτε άν μπορείτε να μεταβείτε σε ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια. Ή εγκαταστήστε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη σας για να παράγετε ενέργεια για το σπίτι σας.

Κάντε μετάβαση σε ηλεκτρικό όχημα

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, σκεφτείτε να πάρετε ηλεκτρικό. Όλο και περισσότερα αλλά και φθηνότερα μοντέλα κυκλοφορούν στην αγορά. Ακόμα κι αν εξακολουθούν να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προκαλούν σημαντικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο ή ντίζελ.

Επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον

Η επιλογή των προϊόντων που αγοράζουμε επηρεάζει τον πλανήτη. Έχετε τη δύναμη να επιλέξετε ποια αγαθά και υπηρεσίες θα χρησιμοποιείτε. Για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις, αγοράστε τοπικά και εποχιακά τρόφιμα και επιλέξτε προϊόντα από εταιρείες που χρησιμοποιούν τους πόρους με υπευθυνότητα και δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και τα απόβλητά τους.

Μιλήστε ανοιχτά

Μιλήστε και κάντε και άλλους ανθρώπους να αναλάβουν δράση. Είναι ένας από τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε τη διαφορά. Μιλήστε με τους γείτονές σας, τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά σας. Ενημερώστε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ότι υποστηρίζετε ουσιαστικές αλλαγές. Κάντε έκκληση στους τοπικούς και παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν τώρα.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη